Patronen

Het allerfijnste aan vakantie vind ik dat mijn/onze patronen van alledag tijdelijk op de schop gaan. Even niet leven naar de klok, gewoon de dag laten komen zoals die komt. Geen make-up of mooimakerij, puur natuur en basic op pad. Gesprekken hebben met elkaar wanneer het in je opkomt, niet omdat er allerlei zaken geregeld of besproken moeten worden. I-Apparaten alleen in functie wanneer er Wifi aanwezig is (en dat was dit jaar bijzonder weinig in West-Zweden) waardoor de afleiding en verstrooiing van mijn aandacht minimaal wordt. Middenin de nacht wakker worden en een boek gaan lezen omdat je alle tijd van de wereld hebt. Op reis zijn en stoppen omdat je een mooi plekje ziet, geleid worden door je zintuigen -niet door planning of route.
Heerlijk, wat een vrijheid……

Eenmaal weer thuis duurt het nog geen dag of de patronen dienen zich alweer aan, gestuurd door de context van thuis, werk, vrienden. het maakt je echter ook wel weer heel bewust wat van die patronen je fijn vindt en wat je echt anders wil zien. De kracht van patronen is immers ook dat ze je geen wilskracht kosten. Want dat merkte ik wel weer in de vakantie: hoewel de hele dag open ligt voor je en niets vast ligt, vragen de primaire levensbehoeften wel elke keer een besluit van je -hoe klein ook-. Wat gaan we doen vandaag, a of b? Stoppen we hier of rijden we stukje door? Kiezen we voor de tent of voor een trekkershut? Gaan we zelf koken of pakken we een restaurantje? Klinkt bijna triviaal maar je doet wel steeds beroep op je wilskracht (leestip: Wilskracht van Roy Baumeister, http://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057123474/Wilskracht/). Overlegt steeds even met jezelf en elkaar waar je zin in hebt, wat je eigenlijk wil.
Je dagelijkse leven kent vaste rituelen die maken dat je geen kracht van je wil vraagt. Ochtendrituelen: Mensen als Mark Zuckerberg en Steve Jobs kiezen/kozen elke dag weer voor dezelfde kleren opdat daar geen besluit voor nodig is (pffff, dat zou inderdaad aardig wat lucht geven!). Werkrituelen: reizen naar of voor je werk/mail en social media checks/praatjes met collega’s. Eetrituelen: met wie je eet, wat je eet. Weekritmes in sport en netwerken. Deze patronen geven je structuur en identiteit, maken ook dat je van alles voor elkaar krijgt omdat je over een hoop niet hoeft na te denken. Dat stroomt vanzelf. Scheelt een hoop energie die je dan aan andere, belangrijke zaken kunt besteden.

En toch is zo’n vakantie periode ook weer een mooie gelegenheid om je dit te realiseren. En te bedenken welke van die patronen je goed doen en welke je nu echt met een grote zwaai de deur uit wil doen. Hoe je gezamenlijk opgebouwde patronen thuis koestert of je juist realiseert hoe sleets ze zijn geworden. Ga niet automatisch door waar je gebleven was voor de vakantie, gebruik juist de eerste dagen je bewustwording van je patronen en neem een paar besluiten wat te behouden en wat te veranderen. Zo is mijn vakantie niet alleen die heerlijke vrijheidsbeleving maar ook een opfrisbeurt. Ik ga vandaag aan de slag……..

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *