Mens-lievend

Afgelopen week gaf ik een workshop veerkracht voor een team in een zorgorganisatie die komende tijd de reorganisatie aldaar zorgvuldig ontwerpt en voorbereidt. Belangrijk thema bij hen is menslievende zorg en menslievend professionaliseren: vraag aan mij was om met het thema Veerkracht hen inspiratie en gedachtengoed aan te reiken. Ze wilden als team meer gezamenlijk beeld krijgen hoe menslievend dan werkt bij reorganiseren.

Mooie aan het thema veerkracht is dat het voor een balanceeract staat. Enerzijds met lichtheid in je leven staan, weten dat niets vast is, dat je ruimte voor jezelf moet laten om te blijven bewegen. Dat open staan voor wat zich voordoet je helpt om mee te schakelen. En dat je hobbels en tegenslag weet te relativeren, het is immers nooit veelomvattend, er blijven ook zaken wel goed gaan voor je, mogelijk in andere domeinen van je leven. Anderzijds staat veerkracht ook voor de zwaartekracht, de stevigheid van beide benen op de grond en weten waar je voor staat. je hebt immers wel een richting nodig. Wat vind je belangrijk in je leven, waar ga je voor en sta je voor? De Why zoals Simon Sinek dat heel mooi benoemd in zijn ‘Golden Circle’ code -https://www.youtube.com/watch?v=l5Tw0PGcyN0-. Elke verandering werpt je weer terug op jezelf, maakt dat je opnieuw stilstaat bij wat jou beweegt.

Het inrichten van de reorganisatie vraagt die balanceeract van veerkracht omdat je enerzijds als organisatie helder moet hebben waarom je anders wil. Wat zie je voor je dat er na de reorganisatie anders of beter wordt? Wat is je stip op de horizon? Niet in alle details maar wel met een visie en een voorstelling die helder, consistent en stevig staat. Daarnaast maak je een reorganisatie plan: deze gaat over de Wat en de Hoe en daar heb je beweeglijkheid nodig omdat je simpelweg niet alles van tevoren kunt bedenken. En mensen mensen zijn, met hun verschillende ritmes, tempo, overtuigingen. Dus wat voor de een werkt of goed valt, komt het bij de ander niet aan. Variatie in je hulpbronnen voor managers en medewerkers bedenken als reorganisatie team is dus een hele belangrijke.

En de menslievende component kwam ook duidelijk naar voren in de groep. Als professional sta je vaak nauwelijks emotie toe omdat het om je werk gaat. Mensen mogen toch professionaliteit verwachten…..en tegelijkertijd maak je als professionals ook deel uit van de reorganisatie, doet het ook echt wat met jou. Dan denk ik altijd aan de stewardessen die je in het vliegtuig instrueren om eerst zelf het zuurstofmasker te pakken bij calamiteiten, want je kunt pas goed voor de ander zorgen wanneer je eerst goed voor jezelf zorgt. En ook dat is menslievend.
Benieuwd hoe het balanceren ze lukt daar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *