Willens&Wetens

‘Hoe was jouw oud&nieuw?’ hoorde ik mezelf een aantal keren vragen op een nieuwjaarsborrel. Uit interesse, om het gesprek te openen maar stiekem ook om te vergelijken of wij het wel leuk genoeg hadden gehad. Gek en moeizaam fenomeen, dat Oud&Nieuw. Mensen uitnodigen voor dit ritueel is niet eenvoudig, zo ondervond ook mijn dochter. Velen blijken zoveel mogelijk opties open te willen houden, kiezen op het laatst waar ze het meest van verwachten zodat je pas op het laatste moment weet met wie je echt deze knallende afsluiting van het jaar gaat doorbrengen. In het maken van de keuze spelen argumenten mee als ‘van welke groep wil ik deel uitmaken’, wie verhoogt je status? Sociale vergelijking, noemt de sociaal psycholoog Festinger dit. We bouwen onze zelfwaardering op door vergelijkingen met mensen uit onze omgeving. En niet zomaar mensen maar met mensen die ertoe doen, kwestie van ‘opwaarts vergelijken’ zodat je je zelfbeeld naar boven kunt bijstellen.
Dit fenomeen maakt echter ook dat het vieren van Oud&Nieuw iets krampachtigs krijgt, zo hoor ik op diezelfde borrel ook verscheidenen mensen verzuchten. Met zijn tweeen vieren is bijna not done, het moet vooral met veel mensen want anders is het saai. En hoe werkt dat wanneer je ook je moeder een fijne avond wil bezorgen, wetende dat zij helemaal niet van veel mensen is en haar hoofd natuurlijk wel ergens anders naar staat? Of met je zoon die niet bij je ex de avond wil doorbrengen maar ook niet met die kleine kids van een goede vriend van je. Ingewikkeld en voordat je het weet, zit je in een proces van Moeten&Meten. Is het puzzelen en aanpassen om het maar zoveel mogelijk mensen naar de zin te maken…en kom je er met een onbevredigend gevoel uit.

Fijner is het om vanuit Willens&Wetens je ideale gezelschap voor Oud&Nieuw samen te stellen. Met wie wil je nu echt deze avond en nacht doorbrengen? Hoe minder je dat weet, hoe meer je je door uitnodigingen van jan en alleman laat afleiden en gevoelig bent voor sociaal-wenselijke keuzes waar je met een kater vandaan komt. Weten wat je wil maakt dat je vooraf richting geeft en initiatief neemt. Dat je bewust concessies weet te doen, je weet immers dat je het nooit helemaal krijgt zoals je het hebben wil en beweegt vanuit inleving ook mee met ouders, kinderen en vrienden die alleen zijn. Willens&Wetens maakt dat je je verhaal helder hebt en de vergelijking met anderen minder hoeft op te zoeken. Een weloverwogen en rustig begin van het nieuwe jaar:)

Comments

  1. Trees de Bruyne

    Ik heb deze blog via Mariette ontvangen; Mijn man Jim en ik hebben gedaan wat ‘ not done’ is. Heerlijk met z’n 2-en op de bank met wat lekkers te eten en drinken tijdens oud en nieuw ! Een beetje Tv, een beetje muziek, meer hebben we niet nodig,
    we moesten beiden werken tot in de middag, allebei drukke tijden achter de rug, dus een beetje rust was op zijn plaats.
    Daarbij hebben wij heel veel geluk met – een hele grote – familie die dat volledig accepteert, geen druk om toch maar deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten die ook heel gezellig kunnen zijn, maar die wij even aan ons voorbij wilden laten gaan.
    We realiseren ons dat dat ook heel bijzonder is en ook heel waardevol en zeker niet iets wat we als vanzelfsprekend nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *