Even-wichtig

Ze waren uit balans geraakt door het vertrek van een aantal teamleden. Terwijl er juist hard aan getrokken moet worden in deze onvoorspelbare en taaie markt. Het team van Finance Professionals wilde een workshop Empowerment opdat ze met elkaar op kracht zouden kunnen komen, betere verbinding met elkaar gingen maken. Delen van zorg, irritaties, angsten maar juist ook kijken naar wat er wel is en waar inspiratie zit, niet alleen de focus op wat mist of wat er weg is.

De workshop startte niet lekker, opnieuw zei een teamlid op. Ik zag de deken van neerslachtigheid neerdalen over de groep van 15. Wat nu? We gingen toch aan de slag met de geplande start oefening: jezelf niet introduceren aan de hand van je titel maar aan de hand van je missie kaartje. Waar doe je het allemaal voor? Weer even met zijn allen naar het vergezicht en het ‘waarom’: hierarchische verschillen vallen weg, ieder is even wichtig in het team zo. Velen noemden Groei en Leren in hun missie, een fijne basis om met elkaar stap voor stap op weg te gaan in de workshop. Het bijzondere blijft wel dat we vaak bij leren en groei in grote sprongen denken, kleine stapjes worden vaak helemaal niet gezien zodat veel groei onopgemerkt blijft. Terwijl ik 1 ding geleerd heb als jonge turnster op de evenwichtsbalk: ik moest het vooral van de kleine stapjes hebben om met beheersing en evenwicht mijn oefeningen succesvol te kunnen doen. En dat gaf vertrouwen voor de volgende wat moeilijker oefening. Dit geloof in de kleine stappen vind je terug in de Progressiegerichte aanpak van Coert Visser en Gwenda Schlundt Bodien. De rest van de workshop ben ik met het team bezig geweest deze mindset op te roepen: even niet die strenge criticus die in elke professional zit aan het woord en stevige debatten onderling. Vooral met elkaar uitwisselen waar op welke thema’s groei in kleine stappen kan zitten. Dialoog en begrip met vragen als Waar heb je nu last van in je team? Hoe heb je er last van? naar Stel je voor dat je succesvol samenwerkt met elkaar: Welke belangrijke karakteristieken van het team dragen bij? Op wat voor manier merk je dat het samenwerken veel beter gaat?

Best lastig voor sommigen om dit concreet op het netvlies te krijgen, wel een must, wil je je progressie kunnen waarnemen en duiden. Er ontstond in ieder geval bewustwording dat ze het de afgelopen 2 jaar veel te ambitieus hadden aangepakt, nu was het zeker essentieel om met realiteitszin naar mogelijke stappen voorwaarts te kijken en hier commitments omheen te bouwen. Ze zaten middenin het proces toen ik wegging…..benieuwd of ze even-wichtig hun weg gaan vervolgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *