Puur

Ze komen 1 voor 1 binnen en gaan wat onwennig zitten: 12 assistent-accountants-2B van een middelgroot accountantskantoor. Net van school, gestopt met topsport vanwege blessure of krap een jaartje bij een ander kantoor gewerkt. Vers en fris in het vak en bij het kantoor. Samen met mijn collega Sandra Jumelet -Registeraccountant en trainster- versterk ik ze in een ochtend op omgaan met klanten. Wat meteen opvalt is dat ze allemaal, op 1 na, direct gaan zitten: hoe anders is dat in vergelijking met hun collega’s met 4-8 jaar ervaring die we die middag zien. Zij komen binnen en geven ons zonder uitzondering allemaal een hand en stellen zich voor. Correct, netjes, zoals het hoort…en toch hebben we sneller kontakt met de eerste groep.

Zo realiseer ik me gedurende de ochtend dat ik een geheime doelstelling heb met deze jonge professionals, die deel ik ook met ze. Ze zitten er allemaal echt nog zichzelf te zijn. Geen vaardigheidstraining op wat voor gebied dan ook gehad. Sprekend vanuit hun overtuiging, eigen ervaring als klant of vanuit hun hart hoe ze met klanten om willen gaan. Geen kunstjes, keurslijf of kopie van elkaar. Puur en authentiek. De uitdaging is hoe ze dat kunnen vasthouden volgens mij. Niets zo irritant als een accountant die me met een soort van grimas en aangeleerde kunstmatige soepelheid tegemoet treedt. Met een beetje emotionele intelligentie voel je dat als klant en is dat het laatste wat je wil. Ik wil echtheid. En expertise natuurlijk, maar daar wordt genoeg aandacht aan besteed door de accountantskantoren en beroepsvereniging.

Die ochtend hebben we o.a. met allerlei oefeningen gewerkt aan versterken van hun zelfbewustzijn: hoe kom je nonverbaal over en hoe helpt dat een klant? In welke fase van het gesprek kun je deze kwaliteit nog meer regisseren en waar zitten mogelijke schaduwzijdes van deze kwaliteit? Het heeft ze bewuster gemaakt van wat ze al in huis hebben. En door te kijken en luisteren naar elkaar over geslaagde klantkontakten krijgen ze ideeen over een breder palet wat ze in kunnen zetten. Hopelijk steeds met een selectie wat bij ze past. Want alleen dan blijft die authenticiteit, of dat nu enthousiast, verlegen of bedachtzaam is.
Zo’n trainingservaring helpt me weer te benoemen waar mijn puurheid zit en waar ik vooral aangeleerde kunstjes laat zien: wat ik meer wil laten zien en wat ik wil schrappen. Hoe is dat bij jou? Kun je dat benoemen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>