Marionet of trek je zelf aan de touwtjes?

In ‘Je werkt anders dan je denkt’ van Naomi Ellemers en Dick de Gilder (2012) wordt op meerdere manieren beschreven hoe je niet alleen op je kwaliteiten en persoonlijkheid kunt vertrouwen. Je omgeving trekt je naar ander gedrag dan je zelf zou bedenken. We weten steeds meer over spiegelneuronen: hoe je hersenen gedrag van anderen oppikken wat je vervolgens spiegelt. Zo realiseer je je steeds weer het belang van rolmodellen. Daarnaast zijn er veel meer omstandigheden in je werk die je sturen. Zo kijken mensen met een stevige machtspositie bijvoorbeeld vooral naar de grote lijnen, ze nemen veel meer risico en komen eerder tot actie dan mensen die zich lager op de ladder bevinden. Uit hun onderzoek blijkt dat louter en alleen het geven van een andere positie aan mensen hun waarnemen, denken en gedragen verandert. Zo maakt het ook enorm uit door wie je je omringt. Of je bijvoorbeeld de combi werk en gezin als problematisch of als verrijkend ervaart. Wanneer je voortdurend te horen krijgt hoe zwaar de combi is van mensen om je heen,zie je eerder het glas als halfleeg en ervaar je sneller conflict en dreiging. Praten mensen er in termen van verrijking over (ik leer juist veel, ben efficienter en alerter), dan is het glas halfvol voor je.

Dit effect maakte ik afgelopen week ook weer mee bij een bijeenkomst van vrouwelijke ondernemers -Aithra_. Vrouwen met veel initiatief, ideeen en sprankeling om zich heen. Hoe anders communiceren zij over ondernemen dan dat je vaak in de media meekrijgt vandaag de dag. Of via niet ondernemende vrienden en familie, die vooral de risico’s en angstscenario’s voor zich zien. Natuurlijk zijn die er ook, je helpt jezelf echter niet door daar teveel in te gaan hangen. Liever de mensen om je heen die creatief op nieuwe wegen komen om in te slaan. Het maakt uit of je op een TedX bijeenkomst rondloopt (bruisend van de innovatie) of luistert naar financieel expert en eeuwig pessimistische Kees de Kort op BNR. Los van je kwaliteiten heb je dus de goede besmetting uit je omgeving nodig om tot succes en resultaat te komen. Zelf de touwtjes in handen pakken in plaats van de marionet van je omgeving te zijn. Hoe doe jij dat? regisseer jij je omgeving?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *