Oei, ik snoei

De vlinderboom is ontdaan van al haar oude hout, dikke stronken zijn ertussen uit gehaald. We hadden er te lang niets aangedaan, dat was duidelijk. De boom groeide alle kanten uit en ontnam zicht en groei van andere struiken. Hier en daar net wat teveel weggehaald misschien, er ging er per ongeluk ook nieuw groen mee. Het doet in eerste instantie pijn om de boom zo kaal te zien staan. In de loop van de dag en de dagen daarna echter valt meer en meer op hoeveel lucht er nu in de tuin is gekomen. We hebben zicht op plekken die eerder niet opvielen. Het zorgt voor een frisse, hernieuwde blik. Dezelfde dynamiek ontstaat wanneer je eens naar je patronen en rollen kijkt in je leven. Veel verantwoordelijkheden en plichtplegingen waar echt eens de snoeischaar doorheen kan. Door de jaren heen is er van alles gestapeld, zonder dat je daar misschien erg in hebt. Je voelt het vaak wel: steeds minder zin in een bestuursvergadering terwijl je daar eens heel enthousiast in bent gestapt. Minder energiek terugkomen van verjaardagsvisites van vrienden of familie, het loopt niet meer zo lekker.Wanneer je al je rollen eens op een rij zet, blijkt de hoeveelheid pas. Schrappen is nog niet zo gemakkelijk, zeker niet wanneer je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikt. En de winst van lucht en licht ervaar je nog niet direct….het is dus echt eerst even pijn lijden. Letterlijk de knip zetten. Neen zeggen tegen mensen die je dierbaar zijn geworden, ze naar je gevoel even met een probleem opzadelen omdat je ergens uitstapt. Misschien je verlies nemen omdat een rol niet heeft opgeleverd wat je ervan verwacht had. Hoort allemaal bij het snoeien. Houd voor ogen wat voor ruimte je dadelijk hebt voor nieuwe lichtstralen en groei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *