Kroon op het werk

Mooi hoe Koning Willem Alexander zijn moeder gisteren neerzette. Met woorden als verantwoordelijk en toegewijd in elke rol die zij vervult. Hoe zij hierdoor steeds een bezield verband weet te creeren, en hoe ze op liefdevolle wijze ieder tot steun weet te zijn. Zuiver en stabiel. Als een sterke boei in sterke stroom cq de rust in woelige baren. Wat fijn dat Prinses Beatrix deze woorden bij leven hoort. Hoe anderen naar je kijken, wat ze vinden van jou, je werk, je leven: dergelijke beschrijvingen hebben we nodig om tot een helder zelfbeeld te komen. Anna Fels (2009) noemt dit Self-reflected Appraisal. Steeds meer zijn we afhankelijk van dergelijke beschrijvingen en feedback van anderen waar het onze zingeving aangaat. Want, zoals o.a. Dirk de Wachter in Borderline Times (2013) beschrijft, we spartelen en worstelen met zingeving, mede omdat er zoveel kaders wegvallen. Religieuze, politieke, sociale. Zo halen kinderen hun zingeving meer en meer uit de commercie door de verbinding met merken bijvoorbeeld. Ik draag Adidas, dus ik ben. Vluchtiger kan bijna niet. Hoe anders is dit voor Prinses Amalia die voorbeelden als haar oma, vader en moeder als rolmodellen om zich heen heeft. Die de waarden van democratie en monarchie met de paplepel ingegoten krijgt, een stevig fundament voor wie ze is en waar ze voor staat. Je kunt zeggen dat ze weinig keuze heeft, dat het een keurslijf is. Het zorgt echter ook voor stevigheid, voor verankering. Maakt haar minder ontvankelijk voor het ‘crashen in het pretpark van ons leven omdat we zoveel keuzes hebben’. Zo schrijft De Wachter bezorgd, duidend op de toegenomen depressies en burn-outs in onze tijd. Stevig stond ook Willem Alexander, zoals hij zijn toespraak uitdroeg. Voor Prinses Beatrix moet dit -nog meer dan de waardering die zij kreeg van haar zoon en nieuw staatshoofd- een kroon op haar werk zijn, getuige de trotse blik waarmee ze hem bekeek.
Kroon op het werk, een mooie metafoor om eens naar je eigen bijdragen en zin in je werk te kijken. Welke beschrijvingen zou je graag willen horen over je werk, of heb je al te horen gekregen? Wat is je bijdrage? En kijk dan verder dan je functietitel! Deze zegt maar ten dele waar je voor staat, zo concludeerde ik samen met een coachee deze week. Jarenlang heeft ze als leidinggevende in de zorg teams aangestuurd, begeleid, ondersteund. Maar wat ze vooral deed en doet is ze door veranderingen heenloodsen, niet in een rechte lijn, alsof de toekomst helder is voor ons. Maar stap voor stap omdat de realiteit nu eenmaal grilliger is dan het plan wat we vaak bedenken. Kroon op haar werk is dat ze -met oog voor kwalteiten, tempo en eigenheid van haar medewerkers- mensen meeneemt in veranderingen. Zo had ze dat zelf nog niet gezien, daar heb je vaak ook anderen voor nodig om te duiden. Zoek ze op en vindt uit welke woorden ze voor je gebruiken. En voel je daarmee de koning te rijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *