Dwarsdenken, friskijken en kantelen

Jan Rotmans, Hoogleraar Transitie, was in een aflevering van Tegenlicht (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1337646) aan het woord over de huidige situatie in Nederland. Hoe we niet in een crisis verkeren maar in transitie zijn.
We moeten met andere ogen naar onze werkelijkheid gaan kijken. Niks crisis over na de zomer of over wanneer we maar genoeg geld uit willen geven, zoals de politiek ons wil doen geloven. De werkelijkheid van 2009 komt niet meer terug en dat is maar goed ook want daar is van alles op af te dingen. Dwars denken door bijvoorbeeld niet meer vanuit bezit maar vanuit gebruik te redeneren. Zo ontstond een idee voor een travelapp waarbij je kunt opgeven van waar naar waar je wil reizen en er reizen verschijnen waarvoor je je op kunt geven. Mobiliteit is niet meer een kwestie van een auto bezitten, er zijn veel rijkere oplossingen te bedenken.

Mooie illustratie van Kantelen is het alomgeprezen Buurtzorg. Toegewijde wijkverpleegkundigen werken in autonome teams voor hun clienten: veel eigen regelruimte om zorg op maat te leveren en met elkaar oplossingen te bedenken. Minimale organisatiekosten want er komt geen manager meer aan te pas. Wat een verrijking voor de clienten en de professionals en wat een bezuiniging!

Ook in ons eigen leven komen we in transities terecht die om dwarsdenken, friskijken en kantelen vragen. Je blijft immers niet je hele leven dezelfde persoon: jezelf opnieuw uitvinden wanneer je in een nieuwe baan stapt, een eigen bedrijf start, trouwt of kinderen krijgt, of wanneer je kinderen het huis uitgaan. Nieuwe fasen en rollen vragen om nieuwe beelden van jezelf. Andere perspectieven brengen je verbeeldingskracht. Ook het breed bevragen van jezelf kan je aan een nieuwe kijk helpen.
Daarnaast is vastberadenheid nodig door te besluiten het anders te gaan zien en doen. Die vastberadenheid helpt je ook om je omgeving mee te kunnen nemen in jouw frisse zienswijze. Want uit de gekende paden treden maakt mensen om je heen vaak ongemakkelijk, ze kunnen het misschien nog niet duiden, hadden het zelf anders bedacht voor je of hebben er geen beeld bij. Of het dwingt ze om zelf in de spiegel te kijken hoe ze het zelf eigenlijk doen. Maar elke keer wanneer je dan bewust gekanteld bent en je omkijkt naar hoe het was, realiseer je je dat het goed is. Dat je niet anders zou willen, ondanks het harde werken wat ermee gepaard gaat. Want het brengt je groei en veerkracht om steeds mee te kunnen schakelen met wat op je pad komt.
Dus bedenk eens voor jezelf, wat zijn jouw momenten van dwarsdenken, friskijken of kantelen geweest in je leven? en hoe sta je er nu bij?

Hoe breng je jezelf op andere kijk en gedachten? Wie in jouw omgeving helpen je aan een ander perspectief, wie applaudiseren wanneer je friskijkt en wie schieten in de kramp?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *