De introverte stand

Plotseling ontslagen…..zo is het verhaal van nogal wat coachees die aankloppen voor hulp.

En het zijn niet de eerste de besten: een management potential die een jaar geleden nog als veelbelovend te boek stond. Een managing director die net lekker op dreef was maar waar Headoffice anders over dacht. Als een donderslag bij heldere hemel word je op jezelf teruggeworpen, ineens geen structuur meer van volle werkagenda’s, collega’s die van alles van je willen, mailboxen die leger en leger worden.

Een rare gewaarwording, die stilte, want je zat juist in een functie waar extraversie de norm is. Beinvloeden, besluiten, jezelf presenteren, ruimte innemen : allemaal activiteiten die om naar buiten gerichte energie vragen. Het voelt heel leeg wanneer dat er allemaal niet meer is. Statusloos ook. Na de eerste schok -en paniek misschien wel- dwarrelt het stof wat neer en ga je mogelijk weer wat om je heen kijken. Beschouwend, want je hoort even nergens bij. Van een afstandje bekijk je waar je vandaan komt: de patronen, het gehaast, de verbindingen die er zijn of juist niet zijn, de resultaten. En begin je te twijfelen of dat nog wel is wat je wil. Eigenlijk ben je nog nooit erg intensief bezig geweest met waar het voor jou om draait in je leven. Reflecteren op wat bij je past, wat zeker niet. Waar je goed in bent (geworden) en wat je veel energie kost.

Welke omgeving of context je inspireert en welke helemaal niet. In de leegte na ontslag begin je langzaam maar zeker opnieuw je verhaal op te bouwen, ga je andere scenario’s en mogelijkheden voor je zien. Je realiseert je dat de extraverte stand -voortdurend in bijzijn van anderen door vergaderingen, projectgroepen, bila’s etc- je misschien wel teveel in patronen heeft gehouden die al bijgestuurd hadden moeten worden. Door noodgedwongen de introverte stand te ervaren ga je de waarde ervan weer waarderen. Stilte en leegte opzoeken om te kunnen reflecteren, weer te komen bij datgene waar het voor jou echt om draait. Zodat je bewust je route kunt kiezen en stappen kunt gaan zetten -misschien wel weer switchend naar de extraverte stand. Om die echter af te wisselen met de beschouwende.

De herwaardering van de introverte stand propageert ook Susan Cain in haar boek Still, een aanrader! Kijk eens hoe het voor jou werkt, of jij voldoende tijd en aandacht besteed aan stil staan en beschouwen. Of dat je je dagen volpropt om juist maar niet aan allerlei gedachten en reflecties toe te komen….organiseer je voldoende leegte want juist zo ontstaan vaak de beste ideeen en betekenissen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *