Nood aan jouw verhaal

Deze hypercomplexe tijd vraagt om bewuster om te gaan met je eigen verhaal. In workshops en coachingstrajecten is het dit bewustzijn wat deelnemers vooral aangereikt krijgen. Ruimte en reflectie om hun eigen verhaal goed op het netvlies te krijgen. Vaak nemen we hier de tijd helemaal niet voor. Of kopieren we verhalen van anderen waar we steeds ongelukkiger onder worden of onrustig van raken. Soms is nood aan de man om je verhaal scherp te stellen: wanneer je plotseling ontslagen wordt, wanneer je je positie of invloed in het managementteam dreigt te verliezen. We realiseren ons misschien te weinig dat een stabiele identiteit gedurende ons leven een illusie aan het worden is. Het is meer een ‘patchwork’ identiteit. Voortdurend bijpunten, herijken omdat de context verandert, we er rollen bij krijgen of schrappen, of mensen anders tegen ons aan gaan kijken.Betekenis geven aan onszelf is een continue proces wat tijd en ruimte vraagt. Waar je reflectieve vaardigheden voor nodig hebt.

Reinhard Steltner stelt in zijn artikel “coaching as reflective space’ (2009) hoe betekenis geven aan je waarden een steeds centralere plek krijgt in coaching trajecten. Dat herken ik zeker in mijn coachingspraktijk. Met behulp van de Waaier van Wording (soort van Ral waaier met 50 waarden) kiezen coachees een Top 3 van hun op dit moment geldende waarden. En werken deze voor zichzelf uit. Bijvoorbeeld door letterlijk hun verhalen van het verleden, heden en toekomst rondom deze waarden te schrijven. Expliciet maken van je verhalenlijn brengt fundament en perspectief waarmee je kunt tegensturen op rusteloosheid. Of waarmee je belangrijke keuzes kunt laden. Het maakt dat je anders dan anders kunt gaan handelen in nieuwe, uitdagende situaties, omdat je beter snapt waar het je om gaat. Daarmee durf je net een stap verder te gaan en hobbels te trotseren. Dus neem de gelegenheid om je eigen verhaal te vertellen, schrijvend of in dialoog met anderen.Ervaar welke lijnen zich ontvouwen en tot welke inzichten en ideeen je komt. Elk verhaal is goed, er is geen beste versie. Want bedenk, je bent werk-in uitvoering, je hele leven lang.

Trackbacks

  1. […] De waaier van wording […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *